Menu

Squid tentoongesteld in Gent!

Squid is synoniem voor eenvoud. In slechts enkele handelingen kleef je het textiel op het raam en het past bij elk type interieur of architectuur. Simpel, maar geniaal. Het is een blend van oplossingsgerichte productontwikkeling en innovatieve, ambachtelijke productietechnieken. Net dit wordt extra in de verf gezet gedurende de 8e triënnale voor vormgeving “Hands on Design” in Gent.

 

In de huidige virtuele wereld snakken we steeds meer naar tastbare, echte producten. Producten die niet alleen in onze functionele behoeften voldoen, maar waarin ook een emotionele waarde schuilt. We neigen steeds meer naar het gevoelsmatige, zijnde in de oorsprong, gebruikte materialen of het achterliggende verhaal.

Design Vlaanderen speelt in op deze tendens en zet tijdens de tentoonstelling “Hands on Design” bedrijven in de schijnwerpers die ambacht een nieuwe betekenis toekennen. Van een oud, beladen woord naar een manier om innovatieve producten te ontwikkelen met een emotionele meerwaarde.

 

Textiel als rode draad

Het lijkt wel een omschrijving van Squid. Squid wordt ontwikkeld en geproduceerd bij Lampe_textiles in Tielt (België). Gedreven door de passie voor textiel en de liefde voor schoonheid, streeft Lampe_textiles ernaar om stoffen te ontwikkelen die emotie creëren en mensen inspireren. Bovendien draagt het kwaliteit en innovatie hoog in het vaandel. Continue op zoek naar innovatieve oplossingen met textiel als rode draad.

 

Het verhaal achter Squid

Squid is het resultaat van de samenwerking tussen Philippe en zijn zoon Thibaut. In 2014 confronteerde Thibaut zijn vader met de vraag of hij een gordijn kon ontwikkelen dat hij zonder muur te beschadigen kon ophangen. Hij mocht in zijn nieuwe studentenkamer immers niets ophangen aan de muur. Het moest hem voorzien van de nodige privacy, maar het uitzicht overdag niet volledig belemmeren zoals dat bij raamfolie het geval is.

 

Vader Lampe nam de uitdaging aan en enkele maanden later volgde het Euraka-moment: Een zelfklevende ‘gordijn’ waardoor men overdag nog wel naar buiten kan kijken, maar anderen niet meer binnen kunnen kijken.

 

Design museum Gent

Squid is nu dus ook te bewonderen in het Design museum te Gent. We bedachten voor de gelegenheid een creatieve toepassing: Bedrukte Squid die een artistiek geheel vormt op de ramen van het Design museum. Kijk dus zeker even naar boven en geef je ogen de kost. Je kunt er nog terecht tot 5 maart 2017.