Menu

Veroorzaakt Squid thermische breuk van HR++(+)-ramen?

Thermische glasbreuk is een rechtstreeks gevolg van spanningen die veroorzaakt worden door een temperatuurverschil tussen twee aangrenzende zones in eenzelfde glasblad.
Het thema van de thermische breuken is een complex thema waarbij allerhande aspecten een rol spelen. Het snijden en de installatie van het glas, het ontwerp van het gebouw, de plaatsing van objecten aan de buitenzijden van het raam, de plaatsing van objecten in de ruimte achter het glas en elke vorm van zonnewering, folie of raamdecoratie.

Het klopt dus dat je voorzichtiger moet zijn bij HR++(+) glas dan bij (gewoon) dubbelwandig glas.

Hoe zit dat dan bij Squid in vergelijking met raamfolie?
Raamfolie is gesloten en zorgt ervoor dat de warmte zich opstapelt. Bij een té grote warmte-absorptie, kan er thermische breuk voorvallen.
Squid daarentegen is een open (ademend) weefsel dat een groot deel van de energie doorgeeft waardoor de opwarming beperkt blijft.
Uit onze testen blijkt dat bij de 5 lichtste kleuren Squid, zelfs op de meest gevoelige ramen, nooit de kritische grens voor thermische breuk (van 35°C) overschrijdt.  
Chalk, Bone, Oak, Ash en Rock zijn dus veilig te gebruiken op HR++(+) glas. Enkel de zwarte versie (Coal) mag niet gebruikt worden op dit type glas.
Conclusie: In tegenstelling tot raamfolie kan Squid op een raam nooit op zich de oorzaak zijn van thermische breuk. In combinatie met een aantal andere factoren (slechte montage, extra opwarming of een gedeeltelijke belichting van het raam) is er een verhoogde kans op thermische breuk.

Om de kans op thermische breuk te verkleinen geven we daarom nog enkele tips mee.

> kies eerder voor een lichte kleur, deze houdt ook meer zonne-energie tegen
> zorg ervoor dat je raam aan de binnenzijde niet lokaal kan opwarmen. Plaats dus geen warmtebronnen vlak bij het raam en vermijd ook grote donkere objecten (gordijnen, zetels, kaders, enz) dicht tegen het raam.
> vermijd ook dat je aan de buitenzijde grote voorwerpen plaatst die het raam gedeeltelijk in de schaduw zetten.

Online vind je nog meer informatie over dit thema.